ENDINSA’T EN LA CULTURA ANDORRANA

Andorra és, també, una destinació perfecta per al turisme cultural

Els nostres museus, monuments i itineraris culturals t’ajudaran a conèixer la història i la cultura que determinen l’essència del nostre país.

Una oferta museística fruit de la tradició

Durant la teva estada a Andorra, tindràs l’oportunitat de visitar nombrosos museus i espais expositius, en els quals l’oferta cultural, l’art més actual i el patrimoni natural es converteixen en els grans protagonistes.

Entre els nostres edificis més emblemàtics, pel que fa a història política, indubtablement destaca la Casa de la Vall, que en el seu moment va ser el parlament més petit d’Europa. Avui dia és un museu que t’ajudarà a entendre com s’organitza la política andorrana, sens dubte un dels elements distintius d’aquest país.
També val la pena que t’acostis a descobrir la imponent basílica de Nostra Senyora de Meritxell que, a més de ser interessant per la seva arquitectura, és un referent religiós important.

Tampoc pots marxar d’Andorra sense visitar el Museu del Perfum, el de l’Electricitat i el del Tabac, així com el Centre d’Interpretació del Ferro. Tots t’ajudaran a entendre l’evolució industrial d’aquest país.

Aquesta oferta museística es completa amb diversos centres etnogràfics, que et permetran conèixer com es vivia en aquestes terres al segle XIX. Si t’interessa el tema, no pots deixar de visitar la Casa Cristo, la Casa Rull i la Casa Areny Plandolit. Per conèixer els costums de la vida a Andorra, cal destacar també el jaciment arqueològic de la Margineda, d’origen medieval, format per un nucli de població de cinc cases dels segles XII-XIV i els seus espais públics corresponents.

Altres museus interessants són el Museu de la Moto, el de la Miniatura i el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, dedicat a l’obra de Josep Viladomat. Per descomptat, si estimes l’art no pots deixar de visitar el Museu Carmen Thyssen Andorra.

L’entorn ideal de l’art romànic

L’art preromànic i el romànic són protagonistes principals a Andorra. Al Principat podràs trobar més de quaranta esglésies romàniques, que destaquen per les seves pintures murals interiors i per la seva decoració sòbria i bella, majoritàriament d’estil llombard.

L’església de Santa Coloma és un dels edificis més destacables d’aquest art, que recentment ha incorporat la tècnica del mapatge a l’absis de l’església, per millorar l’experiència de la visita i recrear les pintures murals originals.

Itineraris culturals

Els encants de cada vall i els seus elements patrimonials es reflecteixen en l’ampli ventall d’itineraris que ofereix el país.

Aquests itineraris et permetran viatjar al passat i conèixer la seva cultura des d’una perspectiva més activa. Entre la diversitat existent, podem destacar l’itinerari Hàbitat Rural i la Ruta del Ferro, així com el Camí Hidroelèctric d’Engolasters, en el qual es reflecteix la societat andorrana tradicional, amb els seus costums i la seva indústria.

Alguns d’aquests recorreguts culturals també estan dissenyats perquè puguis conèixer les característiques més particulars de cada parròquia.

Esdeveniments culturals

L’àmplia oferta de música, dansa i teatre contribueix a convertir Andorra en un referent cultural any rere any. Algunes cites culturals indispensables són el Festival Colors de Música i la Temporada de Música i Dansa d’Andorra la Vella, així com l’àmplia programació teatral internacional que apropa al Principat, durant diversos mesos a l’any, els millors actors i obres reconegudes a tot el món.

Finalment, no oblidis que a l’estiu podràs gaudir d’una gran oferta d’activitats culturals nocturnes als museus d’Andorra o en la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Durant el mes de juliol, i per desè any consecutiu, el Cirque du Soleil ens sorprèn amb “FESTA”, un espectacle exclusiu i únic a Europa.